SHL tabelrekenen in het e-assessment

SHL figuurreeksen
SHL figuurreeksen in het e-assessment
2 augustus 2018
SHL tekstanalyse
SHL Tekstanalyse in het e-assessment
30 augustus 2018

Enige tijd geleden is het assessmentbureau SHL overgenomen door het bedrijf CEB. De namen worden afwisselend door elkaar gebruikt, maar in Nederland is de naam SHL het meest gebruikelijk. Het SHL e-assessment bestaat uit de onderdelen tabelrekenen, figuurreeksen en tekstanalyse. In de blog van deze week geven we je informatie over SHL tabelrekenen. We vertellen je wat dit precies inhoudt en hoe je het studeren hiervoor het beste aan kunt pakken.

Wat is tabelrekenen?

Tabelrekenen is een naam die door de e-assessmentbureaus gebruikt wordt om een bepaald type opdracht te omschrijven. Bij dit type opdrachten wordt er relatief complexe informatie gegeven in bijvoorbeeld tabellen en grafieken. Je moet dan de juiste informatie verzamelen om een antwoord te kunnen formuleren. Op de middelbare school stonden dit soort opdrachten ook wel bekend als verhaaltjessommen.

Hoe ziet SHL tabelrekenen eruit?

Bij SHL zijn de tabellen en grafieken vaak kleurrijk opgemaakt, met vele variabelen en grootheden als duizendtallen of miljoenen. Kortom, er is een groot aantal mogelijke combinaties te maken, en even zoveel mogelijkheden om fouten te maken. De opdrachten haken vaak in op de realiteit. Zo komen sociale- of economische vraagstukken aan bod. Daarnaast worden praktische vaardigheden getoetst. Het is van belang dat je in staat bent om te rekenen met bijvoorbeeld percentages of indexcijfers.

Hoe kun je tabelrekenvragen van SHL het best aanpakken?

Het is belangrijk om de vragen die je moet maken zeer gestructureerd te benaderen. Je moet namelijk meerdere stapjes doorlopen voordat je een oplossing hebt. Wanneer je één van die stapjes niet goed uitvoert, is de kans groot dat je doorrekenfouten maakt, en je niet het juiste antwoord vindt. Grofweg onderscheiden wij twee fases in het vinden van een antwoord. Ten eerste moet je achterhalen wat voor berekening je wilt maken. Hiervoor moet je de tabellen en grafieken raadplegen. Het is per slot van rekening belangrijk dat je de benodigde informatie kunt vinden. De tweede stap is pas het maken van de berekening. Door deze twee fases te splitsen, verklein je de kans dat je dingen vergeet, of domme rekenfouten maakt.

Hoe bereid je je voor op SHL tabelrekenvragen

De voorbereiding op SHL tabelrekenen begint in eerste instantie met goed leren rekenen. De informatie van Careerstarter over basisrekenen komt daarbij goed van pas. Daarna zal je gericht moeten oefenen met vragen op testniveau. Bestudeer tijdens het oefenen goed welke vragen je fout hebt, en waarom die fout gaan. Met die kennis je jouw verbeterpunten gericht verbeteren. Probeer verder te zorgen dat je niet slordig wordt wanneer je vragen sneller gaat beantwoorden.

Waar kun je tabelrekenvragen oefenen?

Het oefenen van SHL tabelrekenen kan uitstekend bij Careerstarter. Met de module tabelrekenen ga je gericht te werk. In deze module kun je een uitgebreide uitleg terugvinden, met vele oefenvragen. Na elke set vragen moet je de antwoorden bestuderen, om te bekijken welke onderdelen je goed of fout hebt gedaan. Heb je tijdens het oefenen vragen, dan kun je altijd contact zoeken met Careerstarter voor verdere hulp.