SHL figuurreeksen in het e-assessment

PiCompany matrixen
PiCompany matrixen in het e-assessment
19 juli 2018
SHL tabelrekenen
SHL tabelrekenen in het e-assessment
16 augustus 2018

Enige tijd geleden is het bedrijf SHL van naam veranderd. Hoewel de oude naam nog regelmatig gebruikt wordt, heet het bedrijf sindsdien heet het CEB. SHL is een ontwikkelaar van e-assessment, en neemt ook assessments af. In het SHL e-assessment zitten figuurreeksen, tekstanalyses, en rekenen met tabellen. In de blog van deze week geven we je meer informatie over figuurreeksen van SHL. Vervolgens krijg je wat tips voor het oplossen van figuurreeksen, en advies over de voorbereiding van de test met oefenen.

Wat zijn figuurreeksen?

Figuurreeksen bestaan uit een aantal opeenvolgende plaatjes. Eén van de plaatjes (meestal de laatste in de reeks) ontbreekt. Door de aanwezige plaatjes te analyseren moet je proberen te achterhalen hoe het ontbrekende plaatje eruitziet. Hierbij mag je kiezen uit een aantal multiple choice antwoorden, welke lijken op de plaatjes die al in de reeks staan.

Hoe zien SHL figuurreeksen eruit?

SHL Figuurreeksen bestaan uit zes plaatjes, waarbij je de laatste moet voorspellen. Bij SHL worden vrij creatieve vragen gesteld. In sommige gevallen worden figuren verplaatst, maar ook beïnvloeding van elementen in het voorgaande plaatje naar het volgende plaatje komt voor. Soms is deze invloed zelfs   twee plaatjes verder terug te zien. Omdat figuurreeksen eigenlijk puzzeltjes zijn die speciaal ontwikkeld zijn voor de betreffende test, is het erg belangrijk om goed te oefenen met relevant materiaal.

Hoe los je figuurreeksen op?

Figuurreeksen kun je het best oplossen door de losse elementen apart te analyseren. Op die manier werk je snel, en maak je weinig fouten. In sommige gevallen zal je een creatieve analyse moeten maken. Hierdoor kan het soms wel even kan duren voor je een antwoord gevonden hebt. Wanneer je de oplossing echt onmogelijk vindt, dan kan het soms lonen om een vraag te gokken. Op die manier bespaar je een hoop tijd die je weer kunt inzetten voor het maken van de volgende vragen.

SHL figuurreeksen oefenen

Het uitgebreid oefenen van SHL figuurreeksen is zeer aan te raden. Doordat de vraagstelling voor veel mensen helemaal nieuw is, zijn de opdrachten in het begin erg lastig. Na de eerste opdrachten zal je merken dat het snel beter gaat, je score zal flink verbeteren. Je wil natuurlijk niet dat het analyseren van de vragen tijdens de echte test onnodig langzaam gaat, waardoor je score flink lager uitvalt. Voor het oefenen van SHL figuurreeksen kun je terecht bij Careerstarter met het figuurreeksen pakket. Voordeliger is om alle onderdelen van SHL in één keer te bestellen. Maak gebruik van dit voordeel door het completen SHL-pakket aan te schaffen. In dit pakket vind je ook oefenvragen voor de overige onderdelen van het SHL e-assessment.