PiCompany matrixen in het e-assessment

PiCompany figuurreeksen
PiCompany figuurreeksen in e-assessment
4 juli 2018
SHL figuurreeksen
SHL figuurreeksen in het e-assessment
2 augustus 2018

Met behulp van de matrixen die in het PiCompany e-assessment voorbijkomen, wordt jouw vermogen om logisch en abstract te redeneren gemeten. In de blog van deze week leggen we je precies uit hoe de PiCompany matrixen eruit zien, en wat je moet doen om het analyseren van de matrixen te leren beheersen.

PiCompany Matrixen

Een matrix bestaat uit negen vakjes, gesorteerd in  rijen van drie bij drie vakken (horizontaal en verticaal). De vakken zijn gevuld met figuren. Soms zijn die constant, andere figuurtjes bewegen. Eén vak, in de meeste gevallen rechtsonder, is leeg gelaten. Door de figuren in de vakken te analyseren kun je bepalen wat de regels zijn die de vulling geplaatst hebben. Wanneer je die regels hebt, kun je achterhalen met welk figuur het lege vak gevuld moet worden.

Regels voor matrixen

De regels voor PiCompany matrixen zijn grofweg op te delen in twee soorten. Er zijn statische- en dynamischeregels. Het verschil tussen die twee is een algemene geldigheid voor de statische regels. De dynamische regels voorspellen vaak een verandering in een bepaalde rij. Dat is de laatste factor om te beoordelen, de geldigheid van de regels. Sommige regels gelden per vakje. Andere regels gelden per rij. En wanneer de regels per rij gelden kunnen ze horizontaal, verticaal, of in beide richtingen gelden.

Statische regels in matrixen

Statische regels gelden per vak of per rij. Bijvoorbeeld de hoeveelheid figuren per vak of per rij. Maar het kan ook gaan om een bepaalde kleur of de positie van een figuur ten opzichte van een ander. De precieze toepassing van die regels wordt duidelijker wanneer je meer met matrixen hebt geoefend. Hierdoor word je een stuk creatiever met het oplossen van vragen tijdens het daadwerkelijke assessment.

Dynamische regels in matrixen

Deze regels hebben betrekking op veranderingen in bepaalde rijen. Je ziet dat figuren verplaatsen of draaien in een rij van 3 vakjes. Denk bijvoorbeeld aan een figuur dat eerst in de hoek linksboven staat. Dan in het plaatje erna in de hoek rechtsboven en in het laatste plaatje in de hoek rechtsonder. Je kunt in dit geval concluderen dat de figuur met de klok mee verplaatst naar de volgende hoek. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat dynamische regels bij matrixen eigenlijk mini figurenreeksen zijn.

Geldigheid van regels in matrixen

De PiCompany matrixen gebruiken vele regels door elkaar heen, en zijn met regelmaat alleen horizontaal of verticaal geldig. Dit maakt de PiCompany matrixen vrij complex. Voordeel is dat er vaak maar 3 antwoorden beschikbaar zijn. De geldigheid van de regels is erg belangrijk. Een regel is pas geldig als hij in de twee complete rijen toegepast kan worden, en vervolgens in de incomplete rij niet ontkracht wordt.  De meest betrouwbare regels gelden zowel horizontaal als verticaal. Met behulp van deze regels kun je de meest betrouwbare voorspellingen maken. In minder ideale situaties krijg je te maken met regels die alleen horizontaal of verticaal gelden.

Oefenen van matrixen

Wil je gaan oefenen met matrixen van PiCompany, dan kan je aan de slag met het PiCompany pakket, of specifiek bij de module Matrixen  van Careerstarter. In de pakketten vind je ten eerste een uitgebreide omschrijving van de opdrachten. Vervolgens kan je een aantal sets vragen oefenen. Na elke set kan je de antwoorden doornemen, om te leren van de toelichting bij zowel goede als foute antwoorden. De geleerde lessen neem je mee naar de volgende sets.