PiCompany figuurreeksen in e-assessment

PiCompany Cijferreeksen
PiCompany cijferreeksen in het e-assessment
27 juni 2018
PiCompany matrixen
PiCompany matrixen in het e-assessment
19 juli 2018

Als onderdeel van hun activiteiten neemt PiCompany e-assessments af. In de meeste gevallen bestaan het e-assessment uit drie onderdelen. Het gaat om figuurreeksen, matrixen, en getallenreeksen. Soms wordt er het onderdeel analogieën als vierde onderdeel toegevoegd. In de blog van deze week geven we informatie over figuurreeksen in het algemeen, en de PiCompany figuurreeksen. Daarnaast vertellen we wat voor soort verbanden er in de figuurreeksen zitten en hoe je je het best kunt voorbereiden op deze opdrachten.

Wat zijn figuurreeksen?

Hoewel er een hoop variaties zijn binnen figuurreeksen, zijn er ook een hoop overeenkomsten. Figuurreeksen bestaan altijd uit een aantal opeenvolgende plaatjes. Bij opdrachten op basis van figuurreeksen is één van deze plaatjes weggelaten. Door de gegeven plaatjes te analyseren moet het ontbrekende plaatje voorspeld worden. Je hoeft de afbeelding natuurlijk niet zelf te tekenen, er zijn namelijk een aantal vooraf bedachte antwoorden beschikbaar. Je kunt één keuze aanvinken, voor je doorgaat naar de volgende vraag.

PiCompany figuurreeksen

De figuurreeksen die je in het PiCompany assessment tegenkomt hebben vaak vier vakjes. Het vijfde figuur ontbreekt, en moet je zelf zien te voorspellen. Er zijn dan vier antwoordopties beschikbaar om uit te kiezen. Het is niet mogelijk om meerdere antwoorden te geven. Het meest passende antwoord is correct. De figuurreeksen van PiCompany zijn vaak gebaseerd op het verplaatsen van figuurtjes. Dit noem je ook wel bewegende onderdelen. In uitdagende opdrachten zie je vaak dat er meerdere identieke figuurtjes staan, welke je allen moet analyseren. Hierdoor is wordt het analyseren van de figuurreeksen een stuk complexer. Bij eenvoudiger opdrachten zie je dat er verschillende- of minder figuren staan.

Soorten analyses in PiCompany figuurreeksen

Zoals zojuist al genoemd is, bestaan figuurreeksen voornamelijk uit het bewegende onderdelen. Je analyseert hier de verplaatsing, wat ook wel stapjes tellen genoemd wordt. Hiermee zet je de eerste stap in de richting van het juiste antwoord. Let daarnaast op figuren die op elkaar gezet zijn. Dit zijn namelijk nog steeds aparte figuren met hun eigen regels. In aanvulling op deze bewegingen zal je soms ook statische verbanden moeten analyseren. Denk dan bijvoorbeeld aan een kleur die alleen op een bepaalde locatie optreedt, bijvoorbeeld in het midden, of juist aan de onderkant.

Oefenen van PiCompany figuurreeksen

Wanneer je wilt oefenen met PiCompany figuurreeksen kun je uitstekend bij Careerstarter terecht. De oefenpakketten zijn met zorg samengesteld, zodat je een breed begrip krijgt van alle varianten die je tegen kunt komen. Maar in het speciaal om de specifieke PiCompany vragen goed onder controle te krijgen. In het oefenpakket vind je sets met figuurreeksen. Na elke set kun je de vragen en de uitleg bestuderen. Met de nieuw opgedane inzichten ga je door naar de volgende set. Voor meer informatie over PiCompany kijk je op deze pagina.. Wil je direct naar het oefenpakket van PiCompany? Klik dan  hier.