Het herkansen van een e-assessment
23 mei 2018
logisch redeneren
Alles over logisch redeneren in je assessment!
6 juni 2018

Stress tijdens je e-assessment kan zich op verschillende manieren laten zien. Zo kan iemand bijvoorbeeld al lang van tevoren stress ervaren en erg opzien tegen een  e-assessment. Andere mensen krijgen juist last van stress tijdens hun test, het overvalt ze als het waren. Ook de heftigheid van de stress die wordt ervaren kan verschillen. Sommige mensen hebben alleen last van “gezonde zenuwen”, waar andere mensen veel meer last hebben en soms zelfs slecht slapen of tijdens de test een black-out krijgen.

Oorzaken van stress

Er zijn tal van oorzaken denkbaar voor stress bij het maken van e-assessments. Zo  kan het zijn dat je heel graag bij het bedrijf waarbij je gesolliciteerd hebt wilt werken en je daardoor het e-assessment te verpesten vanwege de gevolgen voor je toekomstige carrière. Maar het kan ook zijn dat je gewoon niet goed geïnformeerd bent over wat je te wachten staat bij de test, en dat “de angst voor het onbekende” jouw stress veroorzaakt. Ook zijn er veel mensen met een vorm van faalangst die stress ervaren vanwege de angst om dingen fout te doen. En als laatst kan het natuurlijk zijn dat jouw kennis op een bepaald test onderdeel tekort schiet, waardoor je onzeker en gestrest raakt.

Gevolgen van stress

Gevolgen van stress tijdens het maken van het e-assessment worden op verschillende manieren zichtbaar. Het kan ervoor zorgen dat je minder snel en gericht te werk gaat omdat jij je minder goed kunt focussen. Hiermee is de kans helaas groot dat jouw resultaten minder goed zijn dan mogelijk was. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je meer fouten maakt bij het verwerken van de analyses Of andere onnodige fouten maakt. Dan wordt bijvoorbeeld voor antwoord a gekozen, terwijl de redenering tot antwoord b zou moeten leiden. Dat gebeurt vaak bij het rekenen met grootheden als duizenden en miljoenen.

Voorkomen van stress

Om te zorgen dat je geen negatieve gevolgen van stress ervaart, is het belangrijk om de stress te voorkomen of met de stress leert om te gaan.  Bedenk allereerst wat de oorzaak kan zijn van de stress die jij ervaart. Voel je extreme stress bij allerlei testen en examens? Dan zou je kunnen overwegen om je aanpak breed in te steken. Gelukkig zijn de meeste mensen niet altijd gespannen, maar alleen voor een specifieke test. Kennis en ervaring blijkt vaak een goede oplossing te bieden voor deze situaties. Zorg dat je goed ingelezen bent over de tests, en weet welke onderdelen in de test voorkomen. Zorg ook dat je vaker tests hebt gedaan voor je bij je favoriete werkgever solliciteert. Dan heb je net wat meer grip op de situatie. En als laatst, zorg voor een gedegen voorbereiding, door met een goed plan van aanpak veel te oefenen.

Oefenen via Careerstarter

Via Careerstarter zijn tal van oefenpakketten en andere informatiebronnen beschikbaar. De pakketten speciaal ontwikkeld voor de veelgebruikte tests zijn bij uitstek goed geschikt, maar ook losse onderdelen of een totaalpakket kunnen natuurlijk erg nuttig zijn. Voor een uitgebreid overzicht klik je op deze link.