Figuurreeksen

Wanneer een assessment het onderdeel figuurreeksen bevat, betekent dit dat het vermogen om logisch en abstract te redeneren zal worden getest. Op deze wijze kan worden nagegaan hoe goed een kandidaat logisch na kan denken en hoe snel bepaalde informatie door de kandidaat kan worden verwerkt. Met deze informatie kunnen werkgevers inschatten hoe een werknemer om zal gaan met nieuwe informatie en hoe snel de hij/zij problemen zal kunnen oplossen.

Uitleg figuurreeksen

Een figuurreeks bestaat uit enkele op elkaar volgende plaatjes, waarin veranderingen optreden. De veranderingen gebeuren aan de hand van regels. Door de veranderingen te analyseren, zijn de regels te herleiden. Je zou uiteindelijk een oneindig lange figuurreeks kunnen maken aan de hand van deze regels.

Jouw voordelen:

  • Je kunt direct aan de slag
  • Cursusmateriaal afgestemd op assessment
  • 24/7 toegang tot het materiaal
  • Per module een duidelijke uitleg met strategie
  • Toegang tot tips, oefenvragen en uitwerkingen
  • Je bent de concurrentie een stap voor!

Analysetechnieken Figuurreeksen

Figuurreeksen kunnen opgelost worden door middel van het analyseren van vele aspecten. De meest voorkomende zijn de volgende verschillen:

Figuureeks analyse op basis van kleur/vulling
Je kan bijvoorbeeld denken aan een afwisseling van witte en zwarte figuren, of van stipjes of streepjes. Hieronder zie je een voorbeeld van een analyse op basis van kleur, inclusief het juiste antwoord op deze eenvoudige figuurreeks.

Figuurreeks analyse op basis van verplaatsen
Je kan bij zo’n analyse denken aan een figuurtje wat verplaatst. In het onderstaande voorbeeld zie je een rondje wat telkens 1 stapje verplaatst. De uitdaging bij dit soort patronen zit hem in het herkennen van complexere patronen. Hieronder zie je een eenvoudige reeks met beweging – 1 stapje per keer.

Figuurreeks analyse op basis van rotatie
Bijvoorbeeld een lijn die eerst horizontaal staat, dan diagonaal, dan rechtop, dan diagonaal de andere kant op, en dan weer horizontaal staat. Je zou kunnen zeggen dat die lijn draait. Hieronder zie je een eenvoudige reeks met rotatie, waarin de lijn 1/8e per keer draait.

Er zijn nog vele andere varianten op deze basistechnieken. Deze vind je in het oefenpakket duidelijk uitgelegd.

Figuurreeksen oefenen

Wil je meer te weten komen over alle mogelijke patronen die je tegen kan komen, en een goede strategie om dit soort vragen snel op te lossen? Of wil je aan de slag met moeilijke opdrachten waarin verschillende complexe analyses gemaakt moeten worden? Bekijk onze online oefenpakketten, met vele oefenopdrachten. Bij elke opgave vind je een uitgebreide uitwerking van het juiste antwoord. De module Figuurreeksen komt voor in de assessments van HFM, Ixly, Meurs, SHL/CEB en PiCompany. Wil jij alle verschillende modules voor je assessment oefenen? Kies dan voor het pakket van de test die jij gaat maken.