Training STAR
23 januari 2018
logisch redeneren
Alles over logisch redeneren in je assessment!
26 april 2018

Allereerst is het belangrijk om te benoemen dat voorbereiden enorm helpt bij het behalen van een goede score op je e-assessment. Een ander aspect dat kan leiden tot een beter score is het oprekken van je voorbereidingstijd, door je goed te laten informeren. Wanneer je eenmaal weet wat je moet doen zal je per type vraag een oplosstrategie moeten ontwikkelen of aanleren. Daarna kun je het beste veel gaan oefenen. Hierdoor raak je bekend met de verschillende soorten vragen en leer je omgaan met de tijdsdruk per vraag.

1. E-assessment strategie

Het is belangrijk om voor elk type vraag een goed plan te hebben over hoe je deze wilt oplossen. De goede strategie gaat je namelijk enorm helpen bij het oplossen van een groot deel van de vragen. Wanneer je ondanks het oefenen een vraag tegenkomt die je moeilijk vindt, dan heb je daar meer tijd voor, omdat de andere vragen je beter af gaan.

2. Voorbereidingstijd e-assessment

Vaak krijg je in de procedure relatief kort van tevoren te horen dat je een e-assessment moet maken. Je voorbereidingstijd varieert dan van enkele dagen tot 2 weken. Wanneer je hoort welke test je moet doen, weet je pas welke onderdelen daarin zitten. Je kunt je voorbereidingstijd vergroten door van tevoren uit te zoeken welke tests een toekomstige werkgever gebruikt. Zo kan je al eerder beginnen met gericht oefenen. Gebruik hiervoor het werkgeversoverzicht van Careerstarter.

3. Oefenen e-assessment vragen

Wanneer je een strategie hebt gevonden, zal je moeten leren deze toe te passen. Ga dus veel oefenen met de verschillende onderdelen. Je zal erachter komen dat sommige onderwerpen je beter af gaan dan anderen. Door te veel te oefenen, geef je jezelf de kans om beter te worden in de voor jou moeilijkere onderdelen, voordat je de echte test moet maken. Daarnaast zorg je ervoor dat als je tijdens de test in een lastige situatie terecht komt, je jouw zenuwen de baas kan. je wanneer je tijdens zo’n test in een moeilijke situatie komt, je je zenuwen beter de baas kan.

4. Tijdsdruk tijdens je e-assessment

Tijdens het maken van de test zal je merken dat je te maken krijgt met een bepaalde tijdsdruk. Voor sommige mensen is het uitdagend om de vragen binnen de gegeven tijd af te maken. Voor andere mensen is dat haast onmogelijk. Hoe dan ook, je zal je best moeten doen om de tijd zo nuttig mogelijk te besteden. Kennis van je eigen niveau helpt hierbij, omdat het makkelijker is om rustig te werken wanneer je weet wat jouw realistische niveau is. Zelfs als je de test niet afmaakt. Het is verleidelijk om sneller te gaan werken, maar de ervaring leert dat je daarmee de kwaliteit van de antwoorden flink zal verlagen. Het is het beste om grondig en degelijk door te werken, zonder te haasten.

5. Kennis van jouw e-assessment niveau

Wanneer jouw voorbereiding goed is, zal je merken dat je beter kunt inschatten wat jouw niveau is. Op basis van die kennis kan je keuzes maken over zaken als bijvoorbeeld het gokken van een antwoord (bij een tè moeilijke vraag), of het inschakelen van extra hulp bij de voorbereiding. Wanneer je van jezelf bijvoorbeeld weet dat je 1 type vraag echt heel moeilijk vindt, kan je tijdens de test besluiten deze vraag niet te maken. Op die manier heb je meer tijd over, die je kunt steken in vragen waarvan de kans groter is dat je ze goed beantwoordt!

Wil jij op een gerichte en efficiënte manier jouw aankomende e-assessment voorbereiden? Volg dan een van onze online trainingen!