E-assessments

Alles over e-assessments

E-assessment

Wanneer je solliciteert voor een nieuwe baan of een internship is het mogelijk dat de organisatie waar je solliciteert jou vraagt om een e-assessment af te leggen. Een e-assessment is een capaciteiten test die verschillende onderdelen van je intelligentie meet. De scores op deze testen worden vergeleken met andere kandidaten om er achter te komen of je geschikt bent voor een bepaalde functie. De deelnemers met de hoogste scores worden meestal voor een gesprek uitgenodigd. Het is dus niet alleen van belang dat je een goede score haalt, maar ook dat je hoger scoort dan de andere deelnemers. Gelukkig baart oefening kunst en kun je door middel van training snel een hogere score halen dan je mede kandidaten.

Testbureaus

De bedrijven die bij hun selectieprocedure gebruik maken van e-assessments, ontvangen het test materiaal van verschillende testbureaus. De e-assessments van verschillende testbureaus meten ongeveer de zelfde capaciteiten, maar doen dit op verschillende manieren. De testonderdelen van verschillende testen kunnen er erg verschillend uitzien. Om deze reden is het van belang om te weten welke test van welk testbureau jij voor je sollicitatie dient af te leggen en welke testonderdelen je zal maken voor het e-assessment. Op deze manier kun je de juiste strategie ontwikkelen en je op de juiste manier voorbereiden. Bekijk ons werkgeversoverzicht voor meer informatie over bedrijven en de testen die zij gebruiken. Wanneer je weet welke test het bedrijf gebruikt waar jij wilt gaan solliciteren, kun je opzoek naar informatie en voorbereidingsmateriaal voor deze specifieke test.

Optimaal voorbereiden?

Volg onze online assessment training!

Aard van de testen

De manier van testen en scoren is erg verschillend per e-assessment. Zo zijn sommige testen adaptief van aard en is het van te voren niet duidelijk hoeveel opgaven je zal moeten maken. Andere testen geven de kandidaten de mogelijkheid om vragen over te slaan en later opnieuw te maken. Er zijn assessments waarbij alleen de juiste antwoorden tellen voor de eindscore en bij andere testen tellen onjuiste antwoorden zwaarder mee. Het is belangrijk om te weten hoe jouw score voor een bepaald e-assessment tot stand komt zodat je de juiste strategie kunt hanteren.

Tijdsduur

Ook de tijd die beschikbaar wordt gesteld voor diverse onderdelen van een test verschilt per assessment. We raden je aan om ervanuit te gaan dat het maken van een assessment twee uur van je tijd kost. Per testonderdeel zal je eerst een oefenvraag te zien krijgen en wordt er meestal aangegeven hoeveel beschikbare tijd er per opgave of voor het gehele testonderdeel gegeven wordt. Door pen en papier te gebruiken kun je tussenantwoorden opschrijven en berekeningen maken, we raden dus aan om ervoor te zorgen dat je dit bij de hand hebt.

Bedrijven en de soorten assessments

Tegenwoordig maken veel middelgrote en grote bedrijven in Nederland gebruik van e-assessments bij hun selectieprocedure. Verschillende bedrijven maken gebruik van assessments van verschillende bureaus. Gezien een e-assessment niet iets is waar je vaak mee te maken krijgt, en veel kandidaten daarom niet weten wat ze te wachten staat, is het voor velen verstandig om een korte training te volgen. Op deze manier kun je meer inzicht verkrijgen in het assessment dat jij moet gaan maken voor het bedrijf waar jij voor solliciteert. Wil je meer weten over de verschillende assessments die diverse bedrijven in Nederland gebruiken? Bekijk dan hier de werkgeverslijst.

Verschillende e-assessments en onderdelen

Wil je meer informatie over de verschillende soorten e-assessments en ben je benieuwd naar de onderdelen van deze testen? Bekijk deze dan hieronder:

Figuurreeksen (Abstract/logisch redeneren) Matrixen (Abstract/logisch redeneren) Cijferreeksen (Nummeriek redeneren) Tabelrekenen (Numeriek redeneren) Syllogismen (Verbaal redeneren) Analogieën (Verbaal redeneren) Tekstanalyse (Verbaal redeneren) Diagrammen (Verbaal/logisch redeneren)
Picompany X X X X
LTP X X X X
SHL/CEB X X X
HFM X X X X
Meurs X X X X
GITP X X X
Eelloo X X X X
Hudson* X X
Calder Werkt/AOB Compaz X X X
AVOP X X X
HRorganizer* X X
Heb jij toevoegingen of suggesties voor de informatie op de website van Careerstarter? Laat ons dit weten zodat onze informatie up to date blijft door een mail te sturen naar info@careerstarter.nl.