Analogieën

Het assessment onderdeel ‘analogieën’ meet het vermogen om verbaal logisch te redeneren. Voor veel functies zijn werkgevers opzoek naar een kandidaat met een sterk analytisch en verbaal redeneringsvermogen. Aan de hand van de scores op dit testonderdeel kan worden bepaald in hoeverre de kandidaat snel kan analyseren en of deze vervolgens in staat is dit verbaal de communiceren.

Uitleg Analogieën

Een analogie gaat over de relaties tussen 4 woorden. Er zijn 2 sets woorden, die zich op een bepaalde manier tot elkaar verhouden. Een voorbeeld van een analogie:

Licht staat tot zwaar als klein staat tot groot.

Beide sets zijn hier tegenstellingen van elkaar.

Het vinden van de juiste relatie is soms best een lastige klus, omdat de relatie niet in 1 keer duidelijk is, of omdat er meerdere relaties te maken zijn. Ga altijd voor de meest complete oplossing: een relatie die op zo veel mogelijk manieren hetzelfde is.

Jouw voordelen:

  • Je kunt direct aan de slag
  • Cursusmateriaal afgestemd op assessment
  • 24/7 toegang tot het materiaal
  • Per module een duidelijke uitleg met strategie
  • Toegang tot tips, oefenvragen en uitwerkingen
  • Je bent de concurrentie een stap voor!

Soorten Analogieën

Analogieën komen voor in allerlei soorten. Hieronder zie je 4 voorbeelden van hoe een analogie gevraagd kan worden in een test.

Dubbel open analogie:
“….. staat tot zwaar als hard staat tot …..” Beide kanten hebben dan vaak 5 antwoord opties.

Enkel open analogie:
“licht staat tot zwaar als hard staat tot ….”
Er zijn voor het ontbrekende woord vaak 5 antwoord opties. De relatie is wel al bekend, het gaat hier om een tegenstelling.

Kleine combinatie analogie:
“Licht : zwaar”
Bij deze vorm zijn vaak enkele opties aanwezig. De relatie is een tegenstelling. De combinatie “hard : zacht” zou hier goed zijn als aanvulling.

Tabel analogie:
Daarbij krijg je een tabel met 4 vakjes, waarin 2 woorden staan. Bijvoorbeeld:

Licht ?
? Zacht

De woorden staan dan op verschillende plekken en er moeten 2 woorden gevonden worden om de analogie aan te vullen. De analogie kan zowel horizontaal als verticaal gemaakt worden. In totaal staan hier vaak 6 antwoordopties bij.

Wij maken in onze training gebruik van de dubbele open analogie. Dit is de moeilijkste variant, vanwege de vele antwoordopties.  Wanneer je zoekt naar zo’n relatie, kun je zowel inhoudelijke factoren als taalkundige factoren meewegen.

Oefenen  met analogieën

Meer informatie over de soorten analyses en een duidelijke strategie vind je in onze speciaal ontwikkelde lesmodule. Na het doornemen van de uitleg kan je in deze module vragen maken. Na het beantwoorden van de vragen is het mogelijk om de juiste antwoorden te doorlopen. Bij iedere vraag vind je een toelichting op de juiste uitwerking van die specifieke vraag.

De module analogieën komt voor in de assessments van de testbureaus HFM, LTP, PiCompany en Meurs. Wil je alle modules uit het assessment dat jij gaat afleggen oefenen? Kies dan voor een oefenpakket voor het bureau dat jou zal gaan testen.