Adaptieve Capaciteiten Test

Over Adaptieve Capaciteiten Test

*Deze pagina is geanonimiseerd op verzoek van de uitgever van deze test”

“Adaptieve Capaciteiten Test” is een uitgever van professionele online testen en vragenlijsten (e-assessments). Met deze e-assessments biedt “Adaptieve Capaciteiten Test” hulp aan organisaties bij het verbeteren van HR beslissingen zoals bij selectieprocedures. De belangrijkste testen van “Adaptieve Capaciteiten Test” zijn beoordeeld door de Cotan (commissie testaangelegenheden Nederland). Organisaties die gebruik willen maken van een capaciteiten test en daar een assessment van “Adaptieve Capaciteiten Test” voor gebruiken, maken meestal gebruik van de Test-Toolkit. Hiermee kunnen bedrijven zelf testen en vragen combineren. Ook worden de test pakketten vaak gestyled door de bedrijven die deze testen gebruiken. Om deze reden is een assessment niet altijd te herkennen als een test van “Adaptieve Capaciteiten Test”. Maar doorgaans wordt bij organisaties wel aangegeven van welke assessmentbureaus de testen komen die zij gebruiken.

Tijdsduur

Bij de onderdelen van een “Adaptieve Capaciteiten Test” assessment wordt er voor alle vragen afzonderlijk een specifieke tijd gegeven waarin de vragen beantwoord moeten worden. Je kunt geen antwoorden overslaan en ook kan je de tijd die je bij een vraag over hebt niet mee nemen naar een andere vraag. Het is dus belangrijk om bij iedere vraag snel een antwoord te elimineren om het juiste antwoord te kiezen.

Internationaal

Het verbaal logisch redeneren wordt bij de Test-Toolkit van “Adaptieve Capaciteiten Test” gemeten aan de hand van verbale analogieën. Om analogieën te begrijpen en op te lossen is een goede woordkennis en begrip van taal nodig. Om deze reden kan een capaciteitentest van “Adaptieve Capaciteiten Test” die het onderdeel analogieën bevat niet als cultuurvrij worden beschouwd.

Bereid je optimaal voor op je “Adaptieve Capaciteiten Test” assessment, bekijk snel onze online training!

Testonderdelen

Het “Adaptieve Capaciteiten Test” assessment bestaat over het algemeen uit de volgende drie onderdelen: cijferreeksen, analogieën en figuurreeksen. Bekijk de informatie over deze onderdelen hieronder en leer wat je moet weten voor het maken van dit assessment

Figuurreeksen

Met de subtest ‘figuurreeksen’ van de “Adaptieve Capaciteiten Test” Test-Toolkit wordt het vermogen om abstract en logisch te kunnen redeneren getest. De figuurreeksen van deze test bestaan uit vier opeenvolgende figuren die een logisch verband met elkaar hebben. Jij bepaalt vervolgens welk vijfde figuur de figurenreeks het beste opvolgt en daarmee een logisch geheel vormt. De subtest ‘figuurreeksen’ van de “Adaptieve Capaciteiten Test” geeft doorgaans vijf antwoordmogelijkheden waaruit gekozen kan worden. De logische verbanden van de figuurreeksen kunnen op verschillende soorten eigenschappen gebaseerd zijn. Zo kunnen er veranderingen voorkomen in kleur, positie formaat en bewegingen. Om deze reden is het belangrijk om goed te leren wat de verschillende mogelijke verbanden kunnen zijn zodat je weet wat je kunt verwachten wanneer je de test gaat maken.

Het onderdeel ‘figuurreeksen’ van de “Adaptieve Capaciteiten Test” bestaat doorgaans uit 24 vragen. Per vraag wordt er ongeveer 1 minuut aan beschikbare tijd gegeven om deze te beantwoorden. Tijdens de test wordt er in het scherm aangegeven hoeveel er nog over is om de huidige vraag te beantwoorden.*

Cijferreeksen

De cijferreeksen uit de Test-Toolkit van “Adaptieve Capaciteiten Test” meten het numeriek analytisch inzicht. Bij deze subtest  worden er cijferreeksen getoond bestaande uit 5 cijfers. In iedere cijferreeks is een logisch verband te vinden die ontstaan kan zijn door optellen, aftrekken, vermenigvuldigen delen en machten. Ook is het mogelijk dat er een dieper verband te vinden is wat betekent dat er een bestand bestaat tussen de getallen ín het eerste gevonden verband tussen de oorspronkelijke cijfers. Het is belangrijk om al deze mogelijkheden voor verbanden goed onder de knie te hebben wanneer je dit onderdeel van het assessment gaat maken. We raden je daarom aan om veel voor dit onderdeel te oefenen en gebruik te maken van pen en papier om alle mogelijke verbanden van een figuurreeks op te schrijven.

Het onderdeel ‘cijferreeksen’ van het “Adaptieve Capaciteiten Test” assessment bestaat doorgaans uit 20 tot 25 vragen. Per vraag wordt er tussen de 50 seconden en 1,5 minuut gegeven om de cijferreeks op te lossen. Bij dit onderdeel van de test wordt tevens de tijd die per vraag nog beschikbaar is in het beeld aangegeven.*

Verbale analogieën

De subtest Verbale analogieën van de Test-Toolkit meet het vermogen om verbaal logisch te redeneren. Een analogie is een overeenkomst tussen verschillende begrippen waarbij A tot B staat als C tot D. Dit betekent dat de relatie tussen A en B het zelfde moet zijn als die tussen C en D. Het onderdeel ‘verbale analogieën’ van de “Adaptieve Capaciteiten Test” bestaat net als bij LTP uit dubbele analogieën. Dit betekent dat de getoonde analogieën beiden een begrip missen. Het is aan jou om te bepalen welke ontbrekende begrippen de analogieën het beste kunnen aanvullen. Bij de “Adaptieve Capaciteiten Test” wordt de dubbele analogie in de vorm van een matrix getoond. Er worden vijf antwoordmogelijkheden gegeven waarvan er twee bij het logische verband uit de matrix passen. De soorten verbanden van de ontbrekende begrippen verschillen per analogie.

De subtest ‘verbale analogieen’ bestaat gemiddeld uit 25 vragen. Per vraag wordt een ander tijdslimiet gegeven die meestal tussen de 20 en 40 seconden zit. Ook bij dit onderdeel wordt tijdens de test in het scherm aangegeven hoeveel tijd er nog over is voor de vraag waar je op dat moment mee bezig bent.*

Voorbereiding

De onderdelen van de “Adaptieve Capaciteiten Test” test zijn goed trainbaar wat ervoor zorgt dat een goede voorbereiding tot een flink hogere score kan leiden. Op de website van “Adaptieve Capaciteiten Test” zijn voor ieder onderdeel van de test oefenvragen te vinden. We raden je aan om deze vragen te maken maar ook zelf nog op zoek te gaan naar extra oefeningen om de verschillende onderdelen goed voor te bereiden. Aan de hand van een training kunnen de verschillende onderdelen van de test vaak snel onder de knie worden gekregen. Wil jij je optimaal voorbereiden op je assessment? Begin dan nu online met oefenen met ons speciaal ontwikkelde “Adaptieve Capaciteiten Test” assessment pakket!

Bedrijven

Omdat “Adaptieve Capaciteiten Test” veel testen levert aan zowel kleine assessmentbureaus als organisaties zijn er veel bedrijven die een assessment van “Adaptieve Capaciteiten Test” gebruiken bij HR beslissingen. Enkele voorbeelden van bedrijven die gebruik maken een “Adaptieve Capaciteiten Test” assessment zijn: Berenschot, Cordaan, Fujifilm, Heinz, Siemens en PostNL. Voor een volledig overzicht van de werkgevers en assessments klik hier.

Heb jij toevoegingen of suggesties voor de informatie op de website van Careerstarter? Laat ons dit weten zodat onze informatie up to date blijft door een mail te sturen naar info@careerstarter.nl.

Careerstarter levert inspanningen om te zorgen dat de hier gegeven informatie actueel en accuraat is. Deze is echter gebaseerd op ervaringen van eerdere test-kandidaten, en is onderhevig aan verandering indien de genoemde assessment bureaus overgaan tot andere assessment-methoden. Ook kunnen door verschillende opdrachtgevers van het assessmentbureau andere specificaties aan het assessment gegeven worden. Er kunnen daarom geen rechten aan deze informatie worden ontleend.